Súdna rada môže vyhlásiť doplňujúce voľby do disciplinárnych databáz

12.06.2012 Bratislava

Bratislava 12. júna (TASR) - Súdna rada SR má pri obsadzovaní disciplinárnych senátov postupovať podľa novelizovaného zákona o sudcoch, tvrdí to ministerstvo spravodlivosti. Podľa šéfa Súdnej rady SR Štefana Harabina v zákone chýbajú prechodné ustanovenia, podľa ktorých sa má postupovať. Ministerstvo tvrdí, že zákon ponúka riešenie.

"Ak nebol zvolený potrebný počet predsedov disciplinárneho senátu alebo členov disciplinárneho senátu v jednotlivých databázach, vyhlási súdna rada bezodkladne v potrebnom rozsahu doplňujúce voľby," citovala z novelizovaného zákona hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. "Vzhľadom na to, že vyhlásenie doplňujúcich volieb je v kompetencii Súdnej rady SR, Ministerstvo spravodlivosti SR nevidí dôvod na to, aby sa k záležitosti bližšie vyjadrovalo," dodala.

V databáze členov disciplinárnych senátov navrhnutých ministrom spravodlivosti je podľa Harabina v súčasnosti zvolených deväť sudcov a jedna osoba, ktorá sudcom nie je. Podľa zákona však má byť v tejto databáze 15 členov, z ktorých bude osem sudcov a sedem nesudcov. "Má Súdna rada SR niektorého člena ľubovoľne odvolať, a to aj za stavu, keď nie je splnený žiaden z dôvodov pre zánik funkcie člena disciplinárneho senátu?" pýtal sa v pondelok (11.6.) Harabin.

Za problém považoval aj to, že v databáze členov je zatiaľ iba jeden nesudca a tak sa nedá vytvoriť päťčlenný disciplinárny senát, pretože v ňom podľa zákona majú sedieť dvaja nesudcovia. Novela zákona o sudcoch podľa Harabina nerieši ani zaradenie sudcov disciplinárneho súdu, ktorí boli zvolení pred jej účinnosťou. Tvrdil, že dve sudkyne nie sú zaradené v žiadnej databáze napriek tomu, že ich funkčné obdobie trvá. Vinu za údajne chýbajúce predpisy pripisoval exministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej. Podľa nej je na súdnej rade, aby naplnila literu zákona a disciplinárny senát sfunkčnila.
 

Vyberte región